Jdi na obsah Jdi na menu
 


Historie

Od strojní údržby ke Strojírně TEDESCO

vysoke-pece-v-kladenskych-zelezarnach.jpg

V na snímku zachycených místech kladenských železáren byla před druhou světovou válkou vybudována hala údržby. Tato svému účelu sloužila dlouhá desetiletí a byla svědkem jak rozmachu, tak i utlumování výroby v areálu, známém pamětníkům jako Závod Koněv POLDI SONP Kladno na přelomu osmdesátých a devadesátých let minulého století. Při privatizaci ji získala společnost CENTRAS, která se strojírenské výrobě i nadále věnovala.

V následujícím desetiletí se strojírna CENTRAS stala součástí skupiny Bohdan Bolzano, která jednak využila volných prostor pro zřízení svého prodejního skladu a dělicího centra hutního materiálu, ale i nadále rozvíjela strojírenskou výrobu, m.j. investicí do CNC horizontek - modernizace stávajícího a pořízení dvou nových strojů.

Dne 4.listopadu 2010 rozhodla valná hromada společnosti BOHDAN BOLZANO STEEL a.s. o přejmenování na Strojírna TEDESCO, a.s.. Pojmenování společnosti po panu Tedescovi připomíná regionální osobnost 19. století, spjatou nejen s areálem - byl úředníkem kladenských železáren - ale i s Bohdanem Bolzanem - vlastnil malou strojírnu ve Slaném, se kterou Bolzano spojil jím zakoupenou strojní dílnu sousední přádelny. 

Další období bylo ve znamení růstu výkonů a investic - do strojního vybavení, nástrojů, měřících přístrojů a v neposlední řadě softwaru. Rok 2018 pak přinesl zejména nárůst exportních zakázek.

Rok 2019 je ve znamení přestěhování do nových výrobních prostor v blízkém Buštěhradě, což bylo i podmínkou pro realizaci dalších investic - CNC portálových frézek.

 

dukato-pred-bachrovnou.jpg

 

Příspěvky

Průmyslová zóna Kladno-východ

 
22. 11. 2010 | Rubrika: Historie